Новини

Дитину вжалила оса. Що робити?

25.07.2019

Як правило, укус бджоли не представляє для людини серйозної загрози. Наслідки можуть виникнути лише в тому випадку, якщо вас вжалила одночасно кілька десятків комах. Тяжкість реакції буде залежати від кількості потрапишої в організм отрути. Доза отрути, яка потрапила в організм при одночасному укусі 500 і більше комах, вважається для людини смертельною. Але укус оси - справа набагато серйозніша!

Крім того, близько 2% людей у всьому світі мають алергію на отруту жалких комах: оси, бджоли, джмеля. Для таких людей навіть укус однієї комахи може мати серйозні наслідки.

Алергічна реакція виражається у вигляді: кропив’янки, набряків, задишки, болів у животі, нудоти, блювоти, високої температури, судом тіла, короткочасної втрати свідомості. Набряк язика і гортані, якщо укус припав в ці місця, може викликати задуху. У цьому випадку необхідна екстрена допомога медиків.Алергічна реакція не виникає після першого укусу комахи. Однак після кожного наступного укусу вона буде ставати все більш важкою.Якщо у потерпілого не спостерігається гостра алергічна реакція, першу допомогу можна надати на місці.

Крок перший: ПОЗБУДЬТЕСЯ ВІД жала. При укусі бджоли або оси необхідно якомога швидше витягнути жало. Продезінфікуйте ранку і інструмент, за допомогою якого ви будете це робити (наприклад, пінцет), щоб не занести в кров інфекцію. Пам’ятайте: якщо бджола завжди залишає жало в тілі людини, то оса — в рідкісних випадках.

Крок другий: видавіть ОТРУТУ. Після того, як жало вилучено, постарайтеся видавити з ранки отруту.

Крок третій: ЗУПИНІТЬ ПОШИРЕННЯ залишившоїся ОТРУТИ. Для цього на місце набряку покладіть грілку з холодною водою або мокрий рушник. Це сповільнить всмоктування отрути. Також можете поставити на місце укусу компрес з розчином харчової соди (1 чайна ложка на 1 склянку води) і залишити його на 15-20 хвилин. Витягнути залишки отрути допоможе прикладений до місця укусу шматочок змочиного цукру.Крок четвертий: ЗНІМІТЬ БІЛЬ І набряк.

Джерело merezha.co