Новини

Обираємо спорт для дитини

03.04.2019

Як вибрати відповідний вид спорту для дитини

Переваги занять спортом здаються очевидними, але з психологічної точки зору це питання набагато складніше. Фізична активність у молодшому віці позначається на всьому подальшому житті. Заняття спортом у дитинстві розвивають гнучкість, підтримують м'язи в тонусі й позитивно позначаються на загальному психологічному й фізичному розвитку малюка. Вибирати вид спорту необхідно, виходячи з таких факторів, як вік, особливості характеру й розвитку дитини.

Переваги занять спортом

У всьому світі все більш актуальною стає проблема надмірної ваги в дітей, тому привчити дитину до фізичних вправ та здорового способу життя – надзвичайно важливе завдання. Дитина повинна навчитися дотримуватися здорового способу життя протягом багатьох років. Заняття спортом розвивають дрібну (навички, які допомагають нам писати, працювати ножицями) й загальну моторику (навички, що допомагають спритно ловити м'ячі тощо).

Щодня діти отримують велику кількість сенсорної інформації, що надходить від органів чуття. Спорт допомагає дітям справлятися з цим декількома способами:

Спорт відмінно дисциплінує дитину, вчить її наполегливо працювати для досягнення успіху. Крім спортивних результатів, це впливає й на інші сфери життя дитини. Доведено, що діти, які займаються спортом, краще вчаться в школі.

Спорт зміцнює дитячу самооцінку. Займаючись спортом, малюк отримує підтримку й похвалу від батьків, тренера й інших дітей. Спорт учить гідно програвати. Багато батьків побоюються, що їх дитина втратить упевненість у собі, зазнавши поразки. Насправді, досвід поразки необхідний для всіх дітей, оскільки це вчить їх сприймати дійсність і цінувати власні перемоги.

Спорт розвиває соціальні навички. Зазвичай дитина соціалізується тільки в колі своїх однокласників і сім'ї. Завдяки заняттям спортом дитина знайомиться з новими людьми різного віку й поглядів на життя. Це розвиває соціальні навички дитини, допомагає їй боротися з сором'язливістю.

Який вид спорту найкраще підходить дитині?

У заняттях спортом важливо дати дітям можливість зробити перші кроки та спостерігати, як розвиваються їх здібності, змінюються життєві пріоритети. Є багато видів спорту, які сприятливі для дошкільнят. Вони добре розвивають моторику та вчать змагатися. Деякими видами спорту малюк, можливо, захоче займатися й у майбутньому.

Перш ніж зробити вибір, потрібно зрозуміти, чим доведеться пожертвувати заради спорту. Чи зможете ви дозволити собі купувати необхідне спорядження, форму, оплачувати поїздки на змагання. Пам'ятайте: не варто вибирати той чи інший вид спорту тільки тому, що він популярний.

Розглянемо кілька найпоширеніших і доступних видів спорту, а також їх вплив на психологічний та фізичний розвиток дитини.

Дзюдо

Коли починати. Заняття дзюдо варто починати у віці 4-6 років. На початку занять важливо відпрацювати базові рухи, розвинути гнучкість і основні атлетичні навички: спритність, рівновагу й координацію. Цього можна досягти, виконуючи загальні вправи та граючи в ігри, пов'язані з технікою дзюдо. У даному віці діти відпрацьовують спільні рухи й тільки потім переходять до специфічних прийомів, які використовуються в даному виді спорту. Заняття повинні проходити у веселій позитивній атмосфері та ґрунтуватися на різних іграх, за допомогою яких діти вивчають базові рухи дзюдо й розвивають необхідні навички.

Переваги виду спорту. За допомогою ігор, заснованих на взаємодії та суперництві, дзюдо розвиває впевненість у собі, концентрацію та здатність стримувати натиск. У майбутньому впевненість у собі й самоконтроль необхідні дитині для спортивних змагань і самозахисту.

Вартість. У кожній секції – по-різному. У великих містах і відомих секціях може бути вища, ніж у невеликих населених пунктах.

Плавання

Коли починати. Плавання – це життєво важлива навичка. У ранньому віці не варто розглядати плавання як спорт, а швидше – як звикання дитини до води. Чим менше дитина має можливостей плавати, тим більший у неї страх перед водою. Крім того, батьки самі розвивають у дитини такий страх, коли вимагають, щоб вона не гуляла поблизу водойм, аргументуючи це тим, що вона може впасти у воду й потонути.

Переваги виду спорту. При плаванні активізується багато груп м'язів, які не використовуються при фізичній активності на суші. Плавання дозволяє дітям тримати м'язи в тонусі, а також координацію рухів і рівновагу.

Вартість. Перш ніж записувати дитину в секцію плавання, батькам варто поцікавитися, чи має тренер необхідну спеціальну підготовку. Стандартна програма тренувань для дітей складає 2-3 заняття в тиждень. Вартість у різних спортивних школах може суттєво варіюватися.

Футбол

Коли починати. У футбол можна грати з 5-6 років.

Переваги виду спорту. Заняття футболом зміцнюють здоров'я, фізичну форму та психічну стійкість. Футбол розвиває концентрацію та впевненість у собі, вчить взаємодії з іншими людьми. Футбол учить дитину дисципліни, розвиває впевненість у собі та водночас приносить неабияке задоволення. Оскільки це найпопулярніший вид спорту в нашій країні й у всьому світі, є багато можливостей для того, щоб дитина займалася футболом.

Вартість. Дитині необхідно купувати футбольну форму й бутси. Якщо дитина тренується в складі футбольної команди, вона зазвичай платить за тренування, натомість отримуючи необхідні умови, екіпіровку й послуги тренерів.

Гімнастика

Коли починати. Гімнастикою можна займатися з 3-4 років. Є спеціальні програми тренувань для дошкільнят. З 7-8 років дитина може брати участь у змаганнях.

Переваги виду спорту. У гімнастиці відпрацьовуються всі рухи, необхідні для інших видів спорту. Крім того, що гімнастика покращує загальну фізичну форму, вона також дає дітям зрозуміти можливості свого тіла й те, як воно орієнтується в просторі. Гімнастика особливо корисна для дітей зі слабким м'язовим тонусом, проблемами з координацією рухів або надлишком енергії.

Гімнастика також покращує концентрацію уваги та впевненість у собі. Навчаючись ставити цілі та справлятися з поразками, діти розвивають навички тайм-менеджменту, самодисципліну й рішучість.

Гімнастика – красивий вид спорту, який охоплює багато дисциплін. Він сприяє фізичному розвитку дитини, що є ключовим елементом у багатьох видах спорту. Це буде перевагою, якщо дитина вирішить перейти в іншу секцію.

Вартість. Протягом перших декількох років тренувань дитині буде потрібно тільки трико. Вартість занять буде залежати від тривалості та кількості тренувань на тиждень.

По матеріалам childdevelop.com.ua